Камені у нирках або нирковий літіаз є твердими агломератами різної хімічної природи, які мають тенденцію утворюватися, рости і закупорювати сечовивідні шляхи. Цей стан може вимагати фармакологічної терапії чи навіть хірургічного втручання. Вирішальну роль відіграють: дієта, фізична активність, неправильна і сприятлива поведінка (наприклад, зловживання алкоголем) і, насамперед, стан гідратації.
У цій статті ми постараємося краще зрозуміти, якої дієти дотримуватися, щоб запобігти утворенню каменів у нирках. Якщо ви страждаєте від каменів у нирках або перебуваєте у групі ризику, після консультації з лікарем МЦ «Боголюби», дотримуйтесь цих нескладних правил.
Правило №1: Пийте багато. Вода розбавляє каменеутворюючі хімічні речовини та підвищує ефективність виведення каменів. Вода вводиться як з питтям,так і з їжею. Усього бажано вживати близько 1,0 мл води на кожну кілокалорію, яка приймається при нормокалорійному харчуванні. Влітку потреба у воді може легко подвоїтись (або навіть потроїтися). Крім дієти, багатої на рідини, корисно випивати близько 6-12 склянок води на день.
Правило №2: Збільшіть споживання варених овочів та свіжих фруктів, особливо лимону. Після молока та йогурту свіжі фрукти та овочі є продуктами, найбільш багатими на воду. Тим не менш, деякі сирі овочі можуть забезпечити значний рівень щавлевої кислоти, яка відіграє не останню роль у каменеутворенні. Щоб усунути це, рекомендується виключити або значно обмежити продукти, багаті на оксалати. З іншого боку, споживання сирих фруктів та овочів необхідне для задоволення харчових потреб у термолабільних сполуках, таких як вітамін С та фолієва кислота. Для цього рекомендується вибирати продукти з низьким вмістом щавлевої кислоти. Лимон завдяки високому вмісту цитрату може допомогти зменшити утворення каменів.
Правило №3: Не нехтуйте споживанням кальцію. Через поширену дезінформацію деякі люди все ще намагаються знизити рівень кальцію в раціоні, щоб запобігти утворенню каменів у нирках. Це неправильно і навіть небезпечно, оскільки кальцій має вирішальне значення цілісності скелета.
Мало того, що рівні кальцію в крові ніяк не пов'язані з природою ниркового літіазу, але, як це не парадоксально, якщо споживання кальцію з їжею низьке, рівень оксалатів може збільшуватися. Хорошими джерелами кальцію є молоко, йогурт, сир (краще віддавати перевагу нежирному , особливо при дієтотерапії для схуднення). З овочами , в яких кальцій засвоюється гірше, такі як боби, капуста та зелені овочі, соя, горіхи краще не перестаратися. Вітамінізоване «рослинне молоко» – хороша альтернатива для тих, хто не вживає продуктів тваринного походження.
Правило №4: Обмежте сіль. Високий рівень натрію в раціоні може сприяти накопиченню кальцію у сечі. Слід уникати додавання солі в їжу на свій розсуд та обмежувати оброблені продукти шляхом соління або маринування.
Правило № 5: Скоротіть споживання продуктів, багатих на пурини. Метаболізм пуринів включає утворення сечової кислоти. Особливо багато пуринів міститься у продуктах тваринного походження, таких як субпродукти, жирна риба, ракоподібні, двостулкові молюски та м'ясо, а також у деяких овочах, таких як бобові та капуста.
Правило №6: Обмежте вживання алкоголю. Алкоголь є сечогінним фактором і в цьому сенсі підвищує ниркову фільтрацію. Однак у хронічних випадках він відповідає за зневоднення та більш високу концентрацію в сечі всіх факторів, що ведуть до ниркового каменеутворення.
Правило №7: Контролюйте споживання фруктози. Надлишок фруктози перешкоджає виведенню сечової кислоти та сприяє гіперурикемії. Тому рекомендується розумно вживати фрукти, уникати підсолоджування напоїв або продуктів харчування гранульованою фруктозою або сахарозою (яка містить 50% фруктози) та вживати солодкі сиропи на основі цього моносахариду чи сахарози.