Продовжуючи актуальну тему остеопорозу, зупинимося сьогодні докладніше на правильному харчуванні, яке допомогло б уникнути небезпеки виникнення вищеназваного захворювання.
Кількість пацієнток, які страждають від остеопорозу, зростає з року в рік, у зв'язку з поступовим збільшенням середнього віку населення. Тільки уявіть собі, що кожні тридцять секунд в Європі у когось ламається кінцівка або хребець з цієї причини. Ми повинні знати і пам'ятати, що наш спосіб життя і харчування можуть як сприяти розвитку хвороби, так і перешкоджати йому. Яку ж їжу необхідно споживати для ефективної боротьби з остеопорозом?
Дієта при остеопорозі
Дієта, багата кальцієм і вітаміном Д має вирішальне значення для запобігання захворювання. Також, потрібно мати на увазі, що для підтримки пікової кісткової маси слід:
- зменшити споживання солодощів та алкогольних напоїв;
- зменшити споживання харчової солі, враховуючи те, що натрій сприяє демінералізації солей;
- кинути палити;
- уникати споживання надмірної кількості білка і харчових волокон.
Добова потреба в кальції для дорослих оцінюється в 800 - 1000 мг. Щоб забезпечити її, необхідно споживати в день, принаймні, хоча б дві склянки молока. Твердий сир і сир домашній в тій же вазі містять менше кальцію, ніж молоко, майте це на увазі. Корисно споживання мінеральної бікарбонатної води, яка характеризується високим вмістом кальцію, (її краще приймати натще).
Дієта, багата білком, збільшує втрату кальцію з сечею. Дослідження зарубіжних учених свідчать про те, що надлишок білкової їжі сприяє синтезу гормонів з анаболічним ефектом, знижуючи синтез паратгормону.
Деякі овочі (шпинат, буряк) знижують всмоктування в кишечнику кальцію. Такий же ефект спостерігається при споживанні продуктів з цільного зерна. Надмірне споживання кофеїну збільшує втрату кальцію з сечею.
Величезне значення в профілактиці остеопорозу належить вітаміну Д. Вітамін Д або кальциферол - речовина, що регулює особливості кишкової абсорбції кальцію. Шкіра синтезує вітамін Д, використовуючи ультрафіолет. Для підвищення рівня цього вітаміну важливо, щоб раціон жінки був багатий необхідною кількістю яєць, лосося, вершкового масла. Збалансована дієта повинна гармонійно поєднуватися з помірними фізичними навантаженнями і інсоляцією.