x
Підписатись на статті

Антиоксиданти

Кількість переглядів: 3126
Антиоксиданти

Ознайомившись з барвниками і консервантами, перейдемо до антиоксидантів. Що ж це таке? Антиоксиданти - це хімічні речовини, здатні сповільнювати або запобігати процесу окислення інших речовин. Як ми пам'ятаємо ще з шкільного курсу хімії, окислення - це така реакція, в ході якої передаються електрони із речовини з окислювачем. Реакції окислення можуть здійснювати вільні радикали, відповідальні за ініціацію ланцюгової реакції, яка пошкоджує клітини. Антиоксиданти зупиняють ці ланцюгові реакції, допомагаючи тим самим зберегти привабливим колір і смак їжі. Крім того, антиоксиданти служать «захисниками» деяких вітамінів і амінокислот, які легко руйнуються під впливом повітря. У природі існує безліч антиоксидантів. Наприклад, аскорбінова кислота, являє собою натуральний антиоксидант. Токофероли, що містяться у волоських горіхах, соєвих бобах, насінні соняшнику і кукурудзи - теж природні антиоксиданти, які використовують для збереження рослинного масла, маргарину і какао-продуктів. Маркуються антиоксиданти індексом Е300-399.
Давайте ознайомимося із списком найбільш небезпечних антиоксидантів ближче. Е300 - 303 - аскорбати – містяться у солонині, ковбасі, рибних консервах, джемах, пудингах, цукерках та кондитерських виробах, жувальній гумці, пиві, сиропах, фруктових соках і нектарах. Високі дози аскорбатів викликають діарею, карієс, утворення каменів у нирках, можуть привести до глюкозурії.
Е304 - аскорбілпальмітат, міститься в майонезі, вершковому маслі, сприяє сечокам'яної хворобі.
E306 - токоферол, натуральний (Вітамін Е) -
маргарин, майонез, вершкове масло, борошняні та картопляні пластівці.
E307 E308 E309 синтетичні токофероли, у великих дозах викликають шкірні хвороби і захворювання нирок.
E310 E311 E312 галлати (пропілгалат - октил галлат - додеціловий галлат) - містяться в оліях (виключаючи оливкову), жувальній гумці, маргарині. Викликають подразнення слизової оболонки порожнини рота.
E320 бутилгідроксіанізол - використовується в якості добавки в оліях та жирах, в жувальній гумці, картопляних чіпсах (у вигляді залишку). Руйнує вітамін D. Використовується для підтримки свіжості ароматизатора, може викликати алергію.
E321 бутилгідрокситолуол - в маргарині і гідрогенізованих жирах, жувальній гумці, чіпсах.
Е322 лецитин - пудинги, крем, печиво, кондитерські вироби, морозиво, шоколад, у високих концентраціях може викликати подразнення слизової оболонки кишечника.
E330 E331 E332 E333 лимонна кислота і її похідні (натрію, калію і кальцію) - прохолодні напої, цукати, кондитерські кремові, хлібобулочні вироби, жувальна гумка, овочеві соки та нектари, фруктові сиропи. Великі дози можуть викликати забарвлення шкіри та ниркові розлади
E334 E335 E336 E337 L-винна кислота і її похідні -
напої, морозиво, фруктові сиропи, соки і нектари, овочі, соуси, пудинги, хлібобулочні вироби, цукати.
E338 E339 E340 E341 фосфорна кислота і її похідні - газовані безалкогольні напої, кола, желе. Можуть викликати проблеми з травленням, рахіт.

3      5
Що ми пропонуємо у Вашому випадку? Розкажіть нам про Вашу проблему і ми Вам допоможемо! Розповісти про свій випадок
Записатись на прийом
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Відгуки про Боголюби Читати усі відгуки (294)
Залишити відгук
Наші партнери
Медицинский центр “Парацельс” (Медичний центр “Парацельс”) Продажа медицинского оборудования “Партнер Медико” (Продаж медичного обладнання “Партнер Медіко”) Медицинский центр “Ваш лікар” (Медичний центр “Ваш лікар”) Косметический салон “Косметік-центр” (Косметичний салон “Косметік-центр”) Центр медицинской диагностики “Лакмус” (Центр медичної діагностики “Лакмус”)
Вверх