Одним з характерних сигналів вагітності є підвищена чутливість грудей та збільшення їх розміру. Ці зміни готують материнський організм до забезпечення належного харчування для майбутньої дитини.
Збільшити виробництво грудного молока здається важливою метою для багатьох молодих мам, враховуючи широко поширені і часто необгрунтовані страхи щодо того, що молока прибуває недостатньо, щоб покрити потреби дитини в харчуванні.
Грудне молоко саме по собі починає з'являтися через два дні після народження малюка. Синтез молока стимулюється процесом смоктання материнських грудей. Від механічного стимулу, виробленого ротом дитини, підвищується рівень гормону пролактину, який має вирішальне значення для виробництва молока. Ось чому при гіполактії (недостатній секреції молока) доцільно якомога частіше прикладати малюка до грудей, а не пропонувати йому альтернативу у вигляді штучних замінників. Крім того, відносна «відсутність молока» підстьобує дитини до більш інтенсивного смоктанню.
Негативні фактори, що впливають на лактацію:
- сильний стрес через пологи або вагітність;
- дисфункція щитовидної залози, (вона може виникнути відразу після пологі);
- зневоднення, (при недостатньому споживанні рідини лактація зменшується);
- недостатній сон; молода мама повинна намагатися спати 8 годин на добу.
Таким чином, мати може збільшити лактацію, просто уникаючи вищезазначених факторів.
Щоб справитися зі зниженою лактацією, багато матерів використовують абсолютно природний вихід. Ця стратегія полягає в застосуванні певних продуктів та трав протягом усього періоду грудного вигодовування. Насправді існують природні і синтетичні речовини, функціями яких є стимулювання, а потім і збільшення виробництва молока. У людському організмі найбільш сильний вплив на лактацію мають гормони пролактин і окситоцин. Перший гормон здатний стимулювати залозисту тканину грудей, а другий - «стискає» альвеоли, направляючи молоко в молочні протоки.
Ось невеликий перелік продуктів, які можуть збільшити виробництво молока: абрикос, спаржа, крес, петрушка, вівсяна каша, волоський горіх, зелені боби, кульбаба, буряк, солодка картопля, морква і фенхель.