Продовжуючи тему безпеки харчування, яка була порушена в минулій статті нашої стрічки новин, не можна обійти увагою фастфуд, або швидку їжу. Подібний тип розподілу продовольства виник в англо-саксонських країнах і з 90-х років отримав надзвичайно широке поширення в Україні.
Що саме входить в асортимент фастфуду? Це всілякі гамбургери і їх варіації, хот-доги, шаурма, сухарики, чіпси, піца та інші хлібобулочні вироби. Купуючи що-небудь з перерахованого вище, ми повинні розуміти, що низька поживна цінність їжі в поєднанні з бізнес-стратегіями, орієнтованими на оптимізацію прибутку, суттєво впливають на санітарний стан їжі. По-суті, вся «вулична» їжа, щедро присмачена майонезом, кетчупом, гірчицею і вершками рослинного походження - яскравий приклад НЕ здорової їжі, фактично, це сміття для нашого організму.
Шкода фастфуда для організму
Наскільки безпечно харчуватися фастфудом? У розрізі безпеки можна виділити кілька напрямків виникаючих ризиків при харчуванні швидкою їжею. Це ризики, пов'язані з:
- поживною цінністю продуктів;
- токсичними молекулами;
- харчовими отруєннями.
Можна сказати напевно, що всі форми швидкого харчування не мають необхідної поживної цінності. Кожен з продуктів, що входять до складу фастфуду має одну або більше негативних характеристик, таких як:
- висока калорійність;
- низький об’єм води (не про напої мова);
- значний вміст гідрогенізованих жирів та підсолоджувачів;
- низька кількість харчових волокон;
- високий вміст хлориду натрію.
Харчування фастфудом загрожує збільшенням ваги, потенційною зміною ліпідного обміну (гіперхолестеринемія і гіпертригліцеридемія), глюкози (гіперглікемія і цукровий діабет) і артеріального тиску (гіпертонія і предгіпертонія), а також дефіцитом вітамінів та мінералів.
Ризики швидкого харчування, викликані високою концентрацією токсичних молекул, в основному стосуються поліциклічних ароматичних вуглеводнів, акролеїна, формальдегіду та акриламіду.
Поліциклічні ароматичні вуглеводні отримують шляхом карбонізації жирів і білкових продуктів. Вони небезпечні для здоров'я людини, так як запускають механізм карценогенеза в тканинах стравоходу, шлунка, кишечника і печінки.
Акролеїн і формальдегід звільняються при спалюванні гліцерину, присутнього в жирі: будучи летючими, речовини значно збільшують ризик подразнення слизових носа, очей.
Щодо ризиків швидкого харчування, пов'язаних з харчовими отруєннями, необхідно відзначити, що вони пов'язані, головним чином, зі споживанням забруднених харчових продуктів (наприклад, яловичого фаршу), для яких не досягається достатня температура при приготуванні.
Відсутність базових знань про правильні методи приготування їжі, обробки, зберігання, очищення, харчової хімії і т.д. - значною мірою збільшує всі ризики, пов'язані з реалізацією продуктів харчування. Тому, дбаючи про своє здоров'я і здоров'я своїх рідних, будьте пильні і дуже уважні до того, що купуєте в продуктовому магазині або на лотку.