Чи часто, відвідуючи супермаркет і наповнюючи свій споживчий кошик, ми замислюємося над користю придбаних продуктів? Коли останній раз ми читали текст на упаковці йогурту або дитячої суміші, надрукований дрібним шрифтом? І що саме означають загадкові символи «Е» з цифровим індексом?
Треба визнати, що рядовий споживач сподівається на те, що розумний і благородний виробник нічого поганого в свій продукт не покладе і піклується виключно про здоров'я покупця, а не про товщину свого гаманця. Перебувати в подібній ілюзії не тільки наївно, а й небезпечно. Ще давньогрецькі мудреці говорили: «Ми те, що ми їмо». Так, що ж ми їмо насправді? Щоб допомогти розібратися читачам сайту Центру Репродуктивної Медицини Боголюби в цьому питанні, ми плануємо до публікації цикл статей, присвячених групам харчових добавок, якими так щедро присмачене багато чого з улюбленої нами їжі.
Класифікація харчових добавок
Почнемо з того, що величезна група харчових добавок класифікується наступним чином, це:
- харчові барвники (Е100 - 199);
- консерванти (Е200 - 299);
- антиоксиданти (Е300 - 399);
- стабілізатори (Е400 - 499);
- емульгатори (Е500 - 599);
- підсилювачі смаку і запаху (Е600 - 699);
- глазуруючі агенти (Е900 - 999);
- розпушувачі, регулятори кислотності (Е1000 - 1100);
- біокаталізатори і ферменти (Е1100 - 1105);
- модифіковані крохмалі (Е1400 - 1450);
- хімічні розчинники (Е1510 - 1520);
- антибіотики (Е700 - 800).
Ось, скільки всього «корисного» ми споживаємо, вражає, чи не так?
Харчові барвники
Зупинимося докладніше на групи харчових барвників. Ці добавки підфарбовують продукт, який в процесі обробки втратили свій природний колір і виглядають не дуже привабливо з комерційної точки зору.
E100 - куркумін, речовина, одержувана з куркуми (Куркума Лонга) - тропічної рослини родом з Індії. Рослина добре відома в Азії, як приправа. Хімічно це діферулоілметан, який екстрагують розчинником, і після очистки представляє собою жовто-оранжеві кристали. Традиційно куркуміном забарвлюють бавовну. В Індії він використовується поряд з іншими спеціями в складі соусів і порошку каррі, в інших станах - в гірчиці, в бульйонних кубиках, консервованих супах. Допустима добова доза куркуми для людини становить до 2,5 мг на один кілограм маси тіла.