Говорити про харчування під час вагітності, насамперед, означає розвіяти вельми поширений і небезпечний міф про те, що майбутня мама повинна їсти за двох. Безумовно, вагітність веде до інтенсивних змін у жіночому організмі, однак, багато з них мають зворотній характер.
Правила харчування для вагітних
Отже, давайте виділимо деякі основні правила, яких необхідно дотримуватися і деякі основні критерії, яким повинні відповідати. Вагітна жінка зобов'язана стежити за своїм ІМТ або індексом маси тіла. Формула його дуже проста. Розділіть свою вагу на свій зріст у квадраті. Діапазон норми знаходиться між 19,8 і 26. Якщо припустити, що на початку вагітності жінка зростом 170 см. важить 65 кг. (ІМТ = 22,49 ), то протягом дев'яти місяців вага дами може фізіологічно збільшуватися на 11,5 - 16 кг. Жінкам, які «почали» свою вагітність з індексом маси між 26 і 29, треба постаратися обмежити набір ваги від 7 до 11,5 кілограмів. Ті майбутні матусі, чий ІМТ більше 30 вже до вагітності, не повинні збільшувати вагу більш ніж на 7 кг до кінця терміну.
Вагітна жінка має усвідомити, що збільшення ваги не може бути залишене на волю випадку. Надмірне «попишніння» не означає негативні зміни з естетичної точки зору, головна небезпека криється в таких ускладненнях як запалення сідничного нерва, дистрес плода, передчасні пологи, викидень і т.п.
Продукти, які бажано уникати під час вагітності: м'який сир брі, сира риба (суші, сашимі), сире м'ясо (карпаччо), готові салати в кулінарному відділі супермаркету, сире молоко з ринку (вживати тільки після кип'ятіння), сирі яйця.
Овочі слід вживати тільки після ретельного промивання. Мийте руки після контакту з сирим м'ясом або яєчною шкаралупою.
Необхідно зазначити, що збільшення ваги найбільш значне в другій половині вагітності (з двадцятого тижня і далі). Таким чином, якщо ви зберегли хороший вагу в перші двадцять тижнів, то це ще не привід пуститися у всі тяжкі на наступному кроці. Вагітна жінка повинна мати на увазі, що це збільшення ваги не пов'язане виключно з набором жиру. Наприкінці вагітності плід важить близько трьох з половиною кілограмів плюс амніотична рідина, в яку він занурений і, звичайно, плацента, яка буде важити близько 500 грамів. Крім того, більшість майбутніх мам на пізніх термінах мають справу з більш-менш інтенсивної затримкою води в організмі.
Після пологів «зайві» кілограми, набрані за рахунок плода і плаценти, підуть відразу, але з реальними жировими запасами, накопиченим за дев'ять місяців, розлучитися так просто не вдасться.
Енергетичні потреби вагітної жінки збільшуються залежно від її початкового фізичного стану. Якщо її вага класифікувалася як нормальна, то додаткова потреба в калоріях становитиме 250 одиниць. Якщо маємо справу з жінкою недостатньої ваги, то збільшити калорійності раціону можна на 350 одиниць. Споживання калорій жінкою з надмірною вагою не повинне перевищувати 200 ккал в день.
Правильне харчування - різноманітне і збалансоване, як не банально це звучить. У раціоні бажана присутність і тваринних і рослинних білків - м'яса, риби, яєць, бобових. Вуглеводи, які є нашим основним джерелом енергії, не повинні складатися виключно з випічки та цукрі. Вітаміни, звичайно, краще отримувати з фруктів і овочів. Для формування червоних кров'яних тілець малюка важливо залізо (шпинат, цільне зерно, горіхи). Для попередження такої патології як розщеплення нервової трубки та правильного формування хребта плода в першій половині вагітності вкрай необхідна фолієва кислота. Молоко, фруктові коктейлі та чаї, звичайно, показані протягом всієї вагітності.
Не переїдайте за один прийом їжі. Краще їсти потроху, але часто. Наприклад, три основних страви і кілька закусок, рано вранці і в середині дня. Те ж саме стосується і прийому рідин. Давайте перевагу свіжим продуктам, намагаючись уникнути підсолоджувачів, консервантів, барвників. Зверніть увагу на інформацію на етикетках різних продуктів, їх склад і поживну цінність. Ваша вагітність відкриває для вас можливість змінити в кращу сторону свої неправильні звички в харчуванні.
Правила гігієни
Нарешті, не забувайте слідувати деяким основним правилам гігієни, таким як ретельно мити руки перед приготуванням їжі, ніколи не приймати прострочені продукти, хоча очевидно що вони все ще їстівні, уникати напоїв, що містять кофеїн. Їжте повільно і з задоволенням, відклавши на потім всі тривоги. Пам'ятайте, що зараз ваше здоров'я - це і здоров'я вашого малюка.