Продовжуючи тему харчових добавок, зупинимося докладніше на барвниках. Отже, з куркуміном (Е100) ми вже знайомі. Як же впливають на наше здоров'я його "побратими"? Розглядаючи лідируючу п'ятірку барвників в напрямку посилення ступеня токсичності, хімічні сполуки розташувалися наступним чином:
- синій (Е133);
- жовтий (Е102);
- зелений (Е133 + Е102);
- оранжевий (Е110);
- червоний (Е124).
Словом, барвник червоного кольору найбільш небезпечний.
Барвник Е133
Е133 - діамантовий синій представляє собою синтетичний тип барвника, добре розчинний у воді. Має вигляд блакитного порошку. Синтезується з рідини в процесі перегонки вугілля (коксове виробництво). Може поєднуватися з тартазіном (Е102), щоб отримати різні відтінки зеленого кольору. Найчастіше ми зустрічаємося з цим барвником при покупці морозива, консервованого горошку, молока, солодощів та напоїв.
За даними деяких досліджень, продукти, що містять цей барвник, особливо шкідливі для дітей. Їх споживання може привести до гіперактивності, нудоти, кропивниці, безсоння. Встановлено, що у високих концентраціях барвник осідає в нирках і на рівні лімфатичних судин. Допустима добова норма: 5 мг на кг маси тіла.
Барвник Е102
Е102 - тартразин є синтетичним з'єднанням натрієвої солі, що містить сірку. Має вигляд жовтих кристалів. Ми знаходимо його в тістечок, напоях, консервованих овочах (крім помідорів), сиропах. Призводить до кропив'янки, алергічного риніту, астми, порушення зору і безсоння. Може служити канцерогенним мутагеном. Використання тартразину заборонено в Австрії, Фінляндії та Норвегії. Вважається, що барвник Е102 може викликати проблеми з розумовим розвитком у дітей. Допустима добова норма: 7,5мг на кг маси тіла.
Барвник Е110
Е110 - оранжевий жовтий (оранжевий захід) - синтетичний азофарбник. Зазвичай міститься в абрикосовому джемі, апельсиновому желе, розчинних напоях на основі шоколаду, в супах швидкого приготування, спредах сиру, кремах, йогуртах, пряниках, порошкових пудингах. Ризики: гіперактивність, астма, кропив'янка, біль в животі, безсоння, блювота. Крім того, є дані досліджень, які говорять про можливий канцерогенний ефект від вищеназваного барвника. Особливо повинні бути уважні до Е110 астматики і люди з алергією на аспірин. Допустима добова норма: 2,5 мг на кг маси тіла.
Барвник Е124
Е124 - червона кошеніль - синтетичний азофарбник. Міститься в цукерках, сиропах, кетчупі, консервованому лососеві, вишнях, в газованих напоях, марципанах, желе. Ризики: гіперактивність, астма, кропив'янка, безсоння. Дітям і астматикам не рекомендується взагалі, може бути канцерогеном. Допустима добова норма: 4 мг на кг маси тіла.
Сподіваємося, що отримавши хоч крихту достовірної інформації про колосальні ризики, які несуть барвники, що так щедро додаються виробниками в продукти, споживач серйозно задумається, перш ніж покласти в кошик чергову пляшку з яскраво-зеленою водичкою або нагодувати дитину спокусливо помаранчевим лососем. Адже тільки ми у відповіді за своє здоров'я та здоров'я своїх близьких.