Забезпечення організму вагітної необхідною кількістю йоду має величезне значення для правильного росту і розвитку плода. Норма йоду в їжі дорослої жінки становить близько 150 мікрограмів на день. У період вагітності ця норма зростає на 25 мкгр, і в кінцевому рахунку повинна становити близько 175 мкгр / день.
Рейтингові харчові джерела йоду:
- риба і морепродукти: 50-100 мкгр на 100 г їстівної частини;
- молоко: 30-70 мкгр на 100 г їстівної частини;
- фрукти, овочі, зерно і м'ясо: 2-5 мкгр нВ 100 г їстівної частини.
Як бачимо, найбільший вміст йоду у рибі, якою ми не особливо часто і балуємо себе. Багато йоду в ламінарії, або морській капусті. Цей недорогий продукт можна рекомендувати не тільки з метою профілактики йододефіциту, а й для прискорення обміну речовин. Овочі ж містять достатню кількість йоду лише тому випадку, якщо були вирощені на ґрунтах, багатих цим мінералом. Крім того, бажано використовувати для приготування їжі столову сіль з додаванням йоду. На жаль, на сьогоднішній день, споживання йодованої солі ще не досягло належного рівня, щоб запобігти дефіциту йоду в раціоні українців.
Наше тіло використовує йод для синтезу гормонів щитовидної залози. Цей мінерал є головним елементом у складі тетрайодтироніна (Т4) і трийодтироніну (Т3). Йод також має зв'язок з антиоксидантною активністю. Він захищає організм від пошкоджень гіперхолестеринемії та багатьох серцево-судинних захворювань (атеросклероз і гіпертонія).
Широкі дослідження зарубіжних вчених по споживанню йоду в продуктах харчування і проявах симптомів його дефіциту показали, що, в середньому, частка йоду, забезпечена їжею, не досягає навіть мінімального вимоги. Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) підрахувала, що більше 20 мільйонів чоловік у всьому світі страждають захворюваннями головного мозку через нестачу йоду в раціоні. Ці дані ставлять дієту, орієнтовану на йодовмісні продукти, на перше місце в світовому рейтингу щодо запобігання причин розумової відсталості.
Специфічним симптомом дефіциту йоду є зоб. Рідше може проявлятися токсичний зоб (хвороба Пламмер), гіпертиреоз, кретинізм. Дефіцит йоду в зрілому віці також несе відповідальність за такі прояви, як млявість, хронічна втома і передчасне облисіння.
Йод при вагітності необхідний для запобігання ускладнень у розвитку плоду, таких як:
- вроджені аномалії;
- розумова відсталість;
- неврологічні порушення;
- спонтанний аборт.
Цим ускладненням, пов'язаним з дефіцитом йоду під час вагітності, можна легко запобігти шляхом забезпечення 1 мкгр на 1 кг маси тіла в день. Хоча цей внесок буде охоплювати лише 40-50% від рекомендованої денної норми.