Останнім часом все більше молодих мам зустрічаються з проблемою під назвою «целіакія новонароджених». Що ж це таке? Целіакія - це непереносимість клейковини, тобто комплексу азотистих речовин, що утворюються в процесі змішування з водою борошна деяких зернових, а саме - пшениці, жита, тритікале. У строгому розумінні, целіакія - це стан, в основі якого лежить генетична схильність організму до реакції на глютен.
У Європі целіакія визнана соціальною хворобою і стосується вона приблизно 400 осіб з 600, тобто однієї людини із сотні. Враховуючи те, що багато пацієнтів живуть з целіакією багато років, не відчуваючи особливо гострих розладів, то число діагностованих випадків набагато нижче, ніж фактична захворюваність.
Причини целіакії
Целіакія - захворювання генетичного походження, яке вимагає особливих умов для того, щоб «включитися». Іншими словами, при народженні людина приносить з собою гени, пов'язані з целіакію. Це необхідна умова, однак, не достатня для того, щоб хвороба проявилася. Відсутність цих генів виключає можливість проявів целіакії.
Ще однією особливістю цієї хвороби є її аутоімунна природа. Існує індивідуальний аутоімунна відповідь на вживання клейковини. У процес залучений тонкий кишечник, звідки всмоктуються поживні речовини за допомогою ворсинок. Коли клітини цих важливих мікроструктур втрачають здатність до поглинання, саме тоді і починаються перші проблеми в організмі. Печінка і мозок позбавляються необхідних речовин для правильного функціонування.
На жаль, загострення хвороби веде до прогресуючої деградації кишкових ворсинок і призводить до прояву у пацієнта інших хвороб. Це особливо небезпечно для дітей, яким потрібна значна кількість поживних речовин для процесів правильного розвитку та зростання.
Останні наукові дослідження європейських учених продемонстрували явний взаємозв'язок між целіакією та ротавірусною інфекцією. Дослідники виявили, що на відміну від здорових людей, хворі на целіакію мають антитіла до конкретного білку, присутньому в цьому вірусі. Це відкриття відкрило нові горизонти для профілактики целіакії, завдяки синтезу нової експериментальної педіатричній вакцини.
Терапія целіакії
Поки що з целіакію можна боротися тільки дієтичними методами. З столу виключаються повністю (!) продукти, які містять навіть невелику кількість клейковини: макарони, солодощі, хліб, печиво і т.п. Їх замінюємо рисом, кукурудзою, картоплею, соєю. На початковому етапі бажано уникати і вівсяних пластівців. Потрібно мати на увазі, що мікродози клейковини можуть перебувати в харчових добавках, емульгаторах, стабілізаторах, або ліках (капсули і таблетки, що містять крохмаль). Тому має сенс уважно читати упаковку харчового продукту або препарату, а чи не міститься там глютен? (Небезпечні харчові добавки, наприклад: Е-160b, E-150a, E-150d, E-636, E953, E-965). При целіакії також необхідно утримуватися від споживання молока і молочних продуктів, так як запалений кишечник може не сприймати лактозу.