У гонитві за уявними ідеалами та бажанням заощадити пару калорій, не тільки жінки, а й чоловіки, часто вдаються до допомоги сахарину або аспартаму замість цукру. Ці штучні речовини гідні нашої уваги, насамперед тому, що завдяки старанням сучасної харчової індустрії, вони щільно увійшли в наше життя, а знаємо ми про них не так вже й багато.
Перші штучні підсолоджувачі з'явилися як замінники цукру для хворих на діабет, а потім через свою низьку калорійність отримали стрімке поширення. Ці речовини дійсно дуже солодкі, так що невеликої кількості достатньо, щоб надати смак їжі.
Найбільш популярними підсолоджувачами є аспартам і сахарин, вони в природі не зустрічаються і синтезуються в лабораторіях. Аспартам солодше цукру в 200 разів, а сахарин - в 450-600 і вище. Фактично один грам аспартаму замінює 200 грамів цукру. Добре це чи погано?
Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує, щоб цукор не займав більше ніж 10% від загальної кількості споживаних калорій. Для діабетичної сахарози - межа 5%. Надмірне захоплення солодким збільшує ризик потрапляння в пастку ожиріння з усіма негативними наслідками, такими як: гіперліпідемія, резистентність до інсуліну, серцево-судинні проблеми, підвищена сприйнятливість до певних видів раку.
Ми повинні розуміти, що продукти «без цукру» не зроблять нас стрункішими.
Шкідливий вплив підсоложувачів
У США офіційно зареєстровані побічні реакції організму на аспартам, це:
- астматичні реакції;
- депресивні стани;
- сексуальна дисфункція у чоловіків;
- розлади стільця;
- набряки;
- тремор кінцівок.
Передозування аспартамом
При передозуванні аспартаму відзначається загострення таких хвороб як:
- хвороба Альцгеймера;
- артрит;
- хвороба Лайма;
- розсіяний склероз.
Часте застосування підсолоджувачів не рекомендується, враховуючи те, що досі толком не досліджена їх токсичність при використанні протягом тривалого періоду часу. А проведені досліди італійських учених на щурах чітко говорили про канцерогенну дію аспартаму. Ці досліди наробили багато переполоху, хоча, на щастя, людина і щур - не одне і теж, але ми повинні пам'ятати про власну безпеку, а не покладатися на рекламні слогани чергової «кокаколи», наївно вважаючи, що виробник дбає про наше здоров'я сильніше, ніж про свій гаманець. І не треба бути кандидатом математичних наук, щоб підрахувати наскільки прибутковіше використовувати синтетичний підсолоджувач, який (див. вище) в сотні разів перевершує по солодкості натуральний продукт. Висновок? Робимо самі. І уважно читаємо етикетку на газованій воді.