Кава - надзвичайно популярний напій, що здобув прихильність мільйонов. Кофеїн - його активний компонент, представляє особливий інтерес для дієтичної, косметичної та фармацевтичної індустрії. Він міститься, наприклад, в так званих продуктах для схуднення та позбавлення від целюліту, які використовуються для місцевого застосування. Ці засоби мають певну термогенну потужність, тобто активізують мобілізацію жиру з жирової тканини з подальшим окисленням.
Кофеїн - алкалоїд, який стимулює роботу мозку, збільшуючи режим неспання та концентрації, тонізує серцеву діяльність і помірно подразнює слизову оболонку шлунка. Кофеїн допомагає передачі нервових сигналів до опорно-рухового апарату. Збільшення швидкості передачі сигналу в синапсах, відповідно, покращує м'язову реактивність. Кофеїн також має сечогінну властивість, через м'який вплив на нирковий епітелій.
Для багатьох з нас ранкова чашка кави - не просто звичка, а свого роду ритуал, від якого дуже важко відмовитися. Проте саме кава може провокувати тахікардію, гіпертонію, аритмію, викликати тремор, безсоння, знижувати абсорбцію кальцію і заліза, сприяючи розвитку остеопорозу і анемії.
Протипоказаннями для споживання кави є:
- виразкова хвороба;
- диспепсія;
- гастрит;
- гіперхолестинемія;
- ішемічна хвороба серця;
- гіпертонія;
- вагітність.
Більшість медиків світу з повною відповідальністю заявляють завзятим любителькам кави - відносини між цим ароматним напоєм і вагітністю конфронтаційні. У 2008 році було проведено дослідження групою італійських медиків, яке показало, що споживання 200 мг і більше кофеїну жінкою під час вагітності збільшує ризик викидня удвічі в порівнянні з вагітними, які не роблять цього.
Наукова література повна досліджень впливу кофеїну на плід, і часто дає суперечливі рекомендації. Для деяких жінок можливий прийом до 300 - 400 мг кофеїну в день, а для інших куди більш скромне споживання кави може викликати спонтанний аборт і сприяє низькій вазі малюка при народженні. Безумовно, щоб абсолютно убезпечити себе від негативних наслідків, необхідно серйозно зменшити щоденне споживання кофеїну, а то й зовсім відмовитися від нього.
Останнім часом стало популярним кави без кофеїну, і зараз дуже широко використовується стратегія декофеїнізації. Сирі кавові зерна поміщають в ємності з водою, оснащені вугільними фільтрами. Вода, як розчинник, витягує кофеїн, і виробник отримує доволі легку каву.